Ransomware: inmiddels duidt deze term een miljardenindustrie aan. Afgelopen jaar telden bedrijven meer dan 250 miljoen dollar aan losgeld neer. Maar voor kleine en middelgrote bedrijven is dat niet eens de grootste schadepost; downtime is vaak nog veel kostbaarder. Toch treffen te weinig organisaties voldoende maatregelen voor het herkennen en voorkomen van ransomware. Tegenwoordig is dat spelen met vuur! Daarom geven we je 6 tips waarmee je belangrijke bedrijfsdata effectief kunt beschermen. Op dit moment is het netwerk van de Amerikaanse stad Baltimore getroffen door Ransomware. Hierdoor zijn belangrijke instanties niet bereikbaar en zijn winkels gesloten.
Tip 1. Weet je met welke veiligheidsrisico’s je te maken hebt?
Het is cruciaal om potentiële veiligheidsbreuken, zoals ransomware en downtime, te onderkennen en te begrijpen. Probeer ook te doorgronden welke impact zij kunnen hebben op je bedrijf. Daardoor ben je in staat om een beveiligingsstrategie op te stellen die past bij jouw organisatie-eisen.
Tip 2. Zijn je netwerk en apparaten op adequate wijze beschermd?
Met behulp van een wachtwoordmanager kun je een sterk wachtwoordbeleid opzetten. Bedenk ingewikkelde wachtwoorden en wijzig deze om de drie maanden. Zet ook antivirustechnologieën en firewalls in, zodat je netwerk goed beschermd is tegen cyberaanvallen. Zorg voor een continue monitoring van je netwerk en versleutel harddrives.
Tip 3. Is alle software up-to-date?
Werk niet met verouderde software. Cybercriminelen kunnen de beveiligingsfouten die hierin voorkomen, inzetten voor een cyberaanval. Zorg er dus voor dat je updates voor je besturingssysteem, browsers, Java en Flash altijd meteen installeert.
Tip 4. Heb je een helder cybersecurity beleid?
Wanneer het om cybersecurity gaat, heb je duidelijke bedrijfsregels nodig. Stel daarom een beleid op waarin je alle do’s-and-don’ts – bijvoorbeeld omtrent het gebruik van social media en eigen apparaten – duidelijk uitlegt aan al je medewerkers.
Tip 5. Train je je medewerkers regelmatig?
De wereld van cybersecurity is altijd in beweging. Houd hier rekening mee door je personeel minstens tweemaal per jaar te trainen. Leg hen voorbeelden van bedreigingen voor en zorg ervoor dat ze weten wat de juiste handelswijzen zijn. Vertel bijvoorbeeld dat het belangrijk is om altijd uit te loggen – ook wanneer zij hun werkplek slechts even verlaten. Leg daarnaast uit dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen handelen.
Tip 6. Heb je een actuele back-up van je bedrijfsdata?
Met dagelijkse back-ups herstel je belangrijke bedrijfsgegevens als je onverhoopt slachtoffer wordt van een cyberaanval. Maar eigenlijk moet je tegenwoordig een stap verder gaan: je hebt een moderne databeschermingstool nodig. Hiermee maak je periodiek incrementele back-ups van bedrijfsdata. Zo voorkom je dat de data die je gedurende de dag creëert, verloren gaan!